Zambolis apartments

Zambolis apartments
For your holidays in Chania

Sunday, 6 October 2013

Out of the frying pan and into the Mediterranean cuisine - a gift from Zoulovits

For a while now, I have been dreaming about changing some of my kitchen ware which are old and now look rather unappealing. Zoulolvits came to save me just at the right time: I was offered, as a gift, a beautiful white ceramic frying pan, something I depserately needed to replace my old rather over-used black non-stick pan. Zoulovits is based on Ermou St in the very heart of Athens, the Greek equivalent of London's Oxford St, and it has now created an online store to help people living outside Athens to purchase their items. The internet has connected the world in terms of shopping experiences. Greece has made inroads in the virtal shopping world: although Greeks generally don't use online stores as much as concrete stores, surveys show that those that do shop from the internet spend just as much money as their non-Greek counterparts in Western countries.

Για κάμποσο καιρό τώρα, ονειρεύομαι να κάνω κάποιες αλλαγές σε ορισμένα μαγειρικά σκεύη, που είναι παλιά και τώρα πια δεν με εμπνέουν στην κουζίνα. Το κατάστημα Zoulolvits ήρθε να με σώσει ακριβώς τη σωστή στιγμή: μου πρόσφερε ως δώρο, ένα όμορφο λευκό κεραμικό τηγάνι, κάτι που μου χρειαζόταν απεγνωσμένα για να αντικαταστήσει το παλιό και πολυ-χρησιμοποιημένο μαύρο αντι-κολλητικό τηγάνι. Το Zoulovits βρίσκεται στην Ερμού, στην καρδιά της Αθήνας, το Ελληνικό αντίστοιχο του Oxford St στο Λονδίνο, και έχει δημιουργήσει πλέον ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν έξω από την Αθήνα να κάνουν τις αγορές τους χωρίς περιορισμούς. Το διαδίκτυο έχει συνδέσει τον κόσμο όσον αφορά τις αγοραστικές μας εμπειρίες. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και στον διαδικτυακό κόσμο των αγορών. Αν και οι Έλληνες γενικά δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά καταστήματα όσο χρησιμοποιούν πραγματικά καταστήματα, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που κάνουν αγορές από το διαδίκτυο ξοδεύουν εξίσου όπως οι ομόλογοι τους στις δυτικές χώρες.
My new pan from Zoulovits with my old one in the background - it really was time for a change!
Το νέο μου τηγάνι από το Zoulovits (με το παλιό στο παρασκήνιο - πραγματικά ήταν καιρός για μια αλλαγή!
A frying pan is a very important cooking instrument in Crete. The pan on the stovetop is a quicker way to cook a meal than a roasting tray in the oven. In the land where extra virgin olive oil is the norm, cooking in a pan is very common, whether it is to deep-fry potatoes, to shallow-fry zucchini fritters, or simply to brown our kalitsounia (small pastry pies filled with greens and/or cheese).
White eggplant slices, lightly fried in olive oil, and scented with dried basil
Το τηγάνι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην κάθε κουζίνα στην Κρήτη. Το τηγάνι είναι ο ταχύτερος τρόπος για να μαγειρέψουμε κάτι. Στη γη όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ο κανόνας, το μαγείρεμα στο τηγάνι είναι σύνηθες, είτε πρόκειται για να τηγανίσουμε πατάτες, να ψήσουμε κολοκυθοκεφτέδες ή να ροδίσουμε καλιτσούνια (μικρά πιτάκια γεμάτα με χόρτα και/ή τυρί).

During a meeting held recently at my workplace, our resident chef, Yannis Apostolakis, founder of the Cretan Gastronomy Network, mentioned the importance of the pan in Mediterranean cuisine:
Normally bouyiourdi is cooked in the oven, but this recipe is for a pan-fried version. It can be used as a dip or as a pasta topping. 
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο χώρο εργασίας μου, ο σεφ Γιάννης Αποστολάκης, ιδρυτής του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, αναφέρθηκε στη σημασία του τηγανιού στην κουζίνα της Μεσογείου:
"We could say that the gastronomy of Greece, and generally that of the Mediterranean, revolves around a pan. We cook our vegetables, fish, shellfish, meat, cheese and potatoes in it. We also brown our pastries, loukoumades, pancakes and omeltets in it. It's one of the favorite cooking methods in the kitchens of the Mediterranean."
"Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η γαστρονομία της Ελλάδος αλλά και της Μεσογείου γενικότερα περιστρέφεται γύρω από ένα τηγάνι. Τα λαχανικά τηγανίζονται το ίδιο και το κρέας, αλλά και το ψάρι τα οστρακόδερμα, το τυρί και οι πατάτες. Στο τηγάνι ροδίζουν ζύμες, τηγανίζονται ζυμάρια, λουκουμάδες, τηγανίτες και ομελέτες. Άλλωστε θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι με την αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου μαγειρεύουμε σε κατσαρόλες και στο τηγάνι, είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους τρόπους μαγειρέματος στη κουζίνα της Μεσογείου."
All over the Western world, the high-sided pan is regarded as a classic image of haute cuisine; coupled with the pouring into it of a glug of extra virgin olive oil or a splash of wine, it is regarded as the ultimate cooking experience, an experience often imitated by people outside the Mediterranean.
Sunday lunch is almost ready - only the potatoes remain to be fried.
Σε όλο το δυτικό κόσμο, το βαθύ τηγάνι θεωρείται ως μια κλασική εικόνα υψηλής γαστρονομίας. Ο συνδυασμός του με την εκχύλιση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ή κρασιού θεωρείται ως η απόλυτη εμπειρία μαγειρέματος, μια εμπειρία που συχνά ακολουθείται και από ανθρώπους έξω από τη Μεσόγειο.

My new ceramic pan from Zoulovits now stands out among my other kitchen ware, which is all predominantly coloured metallic or black; it has suddenly become easier to spot! It is a non-stick pan, using a more modern non-stick ceramic technology invented by the same company that first brought out the teflon range. It is also deeper than my previous pan, which means more space in the pan and less likelihood of spillage.

Το νέο κεραμικό τηγάνι μου από το Zoulovits ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα σκεύη της κουζίνας μου, τα οποία είναι κυρίως μαύρα ή μεταλλικό χρώμα. Ξαφνικά έγινε πιο εύκολο να το εντοπίσω! Είναι αντι-κολλητικό τηγάνι το οποίο χρησιμοποιεί μια πιο σύγχρονη αντι-κολλητική κεραμική τεχνολογία που εφευρέθηκε από την ίδια εταιρεία που μας έφερε τα τεφλόν. Επίσης, είναι βαθύτερο από το προηγούμενο τηγάνι μου, πράγμα που σημαίνει περισσότερο χώρο στο τηγάνι και μικρότερη πιθανότητα χυσίματος.
Sunday lunch was served outdoors, with Greek BIOS beer - but the weather has changed drastically since then. It is now too cold to sit on the balcony - we went from an average temperature of 30 degrees to C to just 15!
I tried out my new pan last weekend, frying potatoes in it to go with our chicken grilled over charcoal, and making zucchini fritters in it. It's a joy to have a new pan I can clean easily: the white colour really helps! Another Cretan blogger also chose the same gift from Zoulovits, which shows how important that pan is in any kitchen - its non-stick technology helps to keep food light and calorie-friendly.

Δοκίμασα το νέο μου τηγάνι το Σαββατοκύριακο, τηγανίζοντας πατάτες (που ταιριάζουν με το κοτόπουλο στη σχάρα) και φτιάχνοντας κολοκυθοκεφτέδες. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να έχω ένα νέο τηγάνι που καθαρίζεται εύκολα: το λευκό χρώμα βοηθά πραγματικά! Και η Vita (μια άλλη blogger από την Κρήτη) επέλεξε επίσης το ίδιο δώρο από τα Zoulovits, που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το τηγάνι σε κάθε κουζίνα - η αντι-κολλητική τεχνολογία του βοηθάει στο μαγείρεμα ελαφριών και χαμηλών σε θερμίδες πιάτων.
Τhank you Zoulovits! - Ευχαριστώ πολύ!

©All Rights Reserved/Organically cooked. No part of this blog may be reproduced and/or copied by any means without prior consent from Maria Verivaki. 

2 comments:

  1. Nice! What a lovely gift! I love nano-ceramic pans. It's just AMAZING how slick the surface is. I usually pick them up cheaply at bargain stores in the US. All the ones I have now are aluminum underneath, but the first one I ever had was carbon steel underneath and it was fantastic; unfortunately, it wore out after several years of service.

    I feel much safer using nano-ceramic than using Teflon. I'm slowly getting all the Teflon out of my house; I still have muffin pans.

    - Priscilla

    ReplyDelete
  2. We have two Bialetti "Aeternum" ones - a large one and a small one - that are red on the outside and white porcelain on the inside. It does eventually scratch, chip, and discolour. I think we've had ours about five years, maybe more, and it's time to replace the large one. I say replace, as it's Chris' favourite, especially for scrambling eggs; fortunately, although they were novel at the time, they've stuck around and I can get an identical one for $40.

    ReplyDelete